Η ΕΕ η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ πέτυχε να τιθασεύσει τον επαναστάτη ΣΥΡΙΖΑ…..
Όλοι αλλάζουν άποψη.
Κάποιοι έβλεπαν χρεοκοπία, δημοψηφίσματα, εκλογές, στάση πληρωμών και capital controls.
Ελάχιστοι ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι όλα αυτά είναι μπλόφα, είναι προπαγάνδα φόβου, είναι θεωρίες παιγνίων, είναι θέατρο.
Το bankingnews.gr δικαιούται να λέει ότι ήταν το μόνο οικονομικό site που υποστήριξε αταλάντευτα από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι τα σενάρια χρεοκοπίας, Grexit και στάσης πληρωμών ήταν μπλόφα.
Προειδοποιούμε εδώ και εβδομάδες τους επενδυτές στο χρηματιστήριο να μην φοβούνται η συμφωνία είναι δεδομένη παίρνοντας τεράστιο ρίσκο προφανώς αλλά επειδή η πληροφόρηση που είχαμε ήταν τέτοια που δεν επιδεχόταν παρερμηνείας.
Όλοι αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Ναι είναι αλήθεια θα υπάρξει συμφωνία ίσως 6 με 7 Μαΐου ή το αργότερο έως το τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου.
Η Ελλάδα ποτέ δεν σχεδίαζε να χρεοκοπήσει.
Το μεγαλύτερο πειστήριο ήταν η απόφαση με τα αποθεματικά των ταμείων και των δημοσίων φορέων.
Το στοιχείο αυτό ήταν ο καταλύτης.
Ήμασταν 100% σίγουροι ότι θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ αλλά μετά από το θέμα των αποθεματικών η βεβαιότητα έγινε 1000%.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία αυτή είναι δεδομένη.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να είμαστε χρήσιμο μέσο ενημέρωσης και για να μην θεωρητικολογούμε είναι
1)Τι θα συμβεί στην αγορά στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα στις μετοχές των τραπεζών, στα warrants, στα CDS και στα spreads;
2)Τι θα συμβεί σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ενδιάμεση συμφωνία την ρευστότητα θα διοχετεύσει στην Ελλάδα;
3)Τι θα συμβεί το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου και πόσο απαραίτητο είναι ένα τρίτο δάνειο ένα τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα και κυρίως το τρίτο δάνειο θα συνοδευτεί και με νέα μέτρα νέες μεταρρυθμίσεις και αν θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους;
4)Τι σημαίνει η νέα συμφωνία με όρους πολιτικούς, τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και την ιδεολογία του;
Οι απαντήσεις
Τι θα συμβεί σε χρηματιστήριο και ομόλογα, αξίζουν οι αγορές;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν κατακόρυφα μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος που ήδη συντελείται για όσους παρακολουθούν σοβαρά την αγορά είναι 100% βέβαιο ότι θα σημειωθεί ένα αξιόλογο ράλι για να αποκαταστήσει τις ακραίες στρεβλώσεις και κυρίως να επανακαθορίσει την αξία των ελληνικών μετοχών και ελληνικών ομολόγων όχι σε καθεστώς χρεοκοπίας αλλά σε καθεστώς επανόδου στην σταθερότητα εντός ευρωζώνης και χωρίς πιστωτική ασφυξία.
Εκτιμήσεις με βάση το θετικό σενάριο της συμφωνίας
Τράπεζες και αγορά
Τρέχουσες τιμές
Πρόβλεψη
Γενικός δείκτης με ενδιάμεση συμφωνία
822 μονάδες
950-1000 μονάδες σε βάθος εβδομάδων +15% / +21%
Γενικός Δείκτης με συμφωνία τρίτου δανείου και χρέος
-
Στόχος +1300 μονάδες
Εθνική
1,25 ευρώ
2-2,2 ευρώ / +68%
Alpha
0,31 ευρώ
0,50 ευρώ /+61%
Πειραιώς
0,3960 ευρώ
Αρχικός στόχος 0,55 ευρώ, επόμενος 0,80 / +37% με +100%
Eurobank
0,1350 ευρώ
0,22 ευρώ / +62%
Warrants
-
Μέση άνοδος +100%
2ετές ομόλογο
19,9% ή 72,8 μ.β.
Είχε φθάσει έως 30,1% και στόχος είναι 12% ή 84 μ.β.
CDS στην 5ετία
2490 μ.β.
Από 4280 μ.β. υψηλό θα φθάσει στις 1200 μ.β.
Spreads
1032 μ.β.
Στόχος 800 μ.β.
Γερμανικό 10ετές
0,35%
0,60%
Επεξεργασία στοιχεία www.bankingnews.gr
Οι μετοχές των τραπεζών θα σημειώσουν εντυπωσιακό ράλι το οποίο θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα με βάση και την θεωρία του Elliot.
To πρώτο ισχυρό ανοδικό κύμα έχει ήδη ξεκινήσει με επίκεντρο τις τράπεζες.
Π.χ. η Πειραιώς από το χαμηλό 0,1960 ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 0,3960 ευρώ δηλαδή άνοδος +102%.
Όταν η μετοχή έφθασε στα 0,1960 ευρώ το bankingnews.gr παρουσίασε ανάλυση στην οποία προβλέπαμε ότι επόμενος στόχος είναι τα 0,55 ευρώ (αποτελεί τον άτυπο στόχο funds στο Λονδίνο).
Η μετοχή της Πειραιώς είχε καταρρεύσει άρα η αντίδραση της υπό την λογική του απόλυτα συμπιεσμένου ελατηρίου ήταν απόλυτα προβλέψιμη, τόσο προβλέψιμη που λόγω δεοντολογίας και κανόνων που σεβόμαστε απόλυτα μας στεναχωρούσε που δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε την συγκεκριμένη μετοχή.
Συγνώμη που το γράφουμε τόσο προκλητικά αλλά στα 0,1960 ευρώ γράφαμε για στόχο 0,55 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς.
Επίσης η μετοχή της Eurobank είχε καταρρεύσει στα 0,08 ευρώ και θα είναι ο τίτλος με εντυπωσιακή άνοδο ήδη σημειώνει κέρδη +68% αλλά έχει ακόμη δρόμο.
Πολύ καλή συμπεριφορά θα δείξουν όλες οι τράπεζες Alpha και Εθνική αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι τα warrants θα δώσουν πολύ καλά κέρδη με πιθανό στόχο 100% από τις τρέχουσες τιμές.
Θα σκεφθείτε πολλοί – και όλα αυτά που γράφαμε για αυξήσεις κεφαλαίου, για ανάγκες για νέα κεφάλαια και όλα αυτά τι γένεται;
Οι τράπεζες έχουν πολλά προβλήματα μην υπάρχουν αυταπάτες αλλά οι τράπεζες τώρα παίζουν το σενάριο ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει το ελατήριο όταν αποσυμπιέζεται δίνει εντυπωσιακά κέρδη.
Όταν σταθεροποιείται το ελατήριο και σταματάει τις παλινδρομήσεις τότε θα διαπιστώσουμε αν παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα ή τεντώθηκε υπέρμετρα και ανάλογα διαμορφώνουμε την επενδυτική μας στρατηγική.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος με την ενδιάμεση συμφωνία θα υπάρξει και δεύτερο κύμα με την τελική συμφωνία, το δεύτερο κύμα θα μετατρέψει την καθαρά πτωτική μακροχρόνια τάση σε καθαρά ανοδική.
Σοβαρή υποσημείωση, οι αγορές δεν ενισχύονται ή υποχωρούν μονοδιάστατα.
Μετά από ράλι έρχονται και διορθώσεις απαραίτητες και φυσιολογικές και σίγουρα, όσοι πιστέψουν ότι θα γίνουν πλούσιοι από το χρηματιστήριο απλά θα χάσουν.
Όλα θέλουν μέτρο, υπομονή και επιμονή.
Στα ομόλογα το ράλι επίσης είναι εντυπωσιακό.
Το 2ετές ελληνικό ομόλογο ο πιο σημαντικός παλμογράφος είχε φθάσει έως 30,10% και βρέθηκε στα 19,90% δηλαδή 10% πτώση σε λίγες ημέρες, λόγω αντίστοιχης εντυπωσιακής ανόδου των τιμών….
(Στα ομόλογα όταν ανεβαίνει η τιμή πέφτει η απόδοση και όταν ανεβαίνει η απόδοση πέφτει η τιμή)
Υπάρχουν ενδείξεις που θέτουν στόχο τις 84 μονάδες βάσης που σημαίνει 12% απόδοση.
Το CDS επίσης που υποδηλώνει το ρίσκο χώρας, το ρίσκο χρεοκοπίας έχει σημειωθεί μια εντυπωσιακών διαστάσεων βελτίωση.
Το CDS στην 5ετία που είναι και το benchmark είχε φθάσει έως τις 4280 μονάδες βάσης δηλαδή χρεοκοπία και εσχάτως έχει κατακόρυφα υποχωρήσει στις 2490 μονάδες βάσης με στόχο 1200 μονάδες βάσης.
Τι θα συμβεί σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ενδιάμεση συμφωνία ποιας κλίμακας ρευστότητα θα διοχετεύσει στην Ελλάδα;
Πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον ερώτημα.
Η ενδιάμεση συμφωνία έρχεται ποιος θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα στηρίξουν την Ελλάδα με όρους οικονομικούς όπως και η ΕΚΤ.
Ήδη αναφέρθηκε ότι η ΕΚΤ αν υπάρξει συμφωνία θα αυξήσει το όριο στα έντοκα μάλλον από τα 15 στα 20 δισεκ. δηλαδή 5 δισεκ. επιπλέον ρευστότητα.
Η εξέλιξη αυτή θα βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Επίσης υπάρχει η δόση των 7,2 δισεκ.
Υπάρχουν τα 1,92 δισεκ. που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες
Υπάρχουν και τα 1,2 δισεκ. του ΔΝΤ
Υπάρχουν και τα 2 δισεκ. του επενδυτικού προγράμματος του Juncker.
Η Ελλάδα από καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας θα βρεθεί μια σημαντικές πηγές ρευστότητας και αυτομάτως θα επιτρέψει στην κυβέρνηση πρωτίστως να επιστρέψει στα ταμεία και στους φορείς του δημοσίου όλα τα διαθέσιμα τους.
Να αναφερθεί ότι είχαμε επισημάνει ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αντλήσει τα αποθεματικά ταμείων και άλλων φορέων ήταν 100000% σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Τι θα συμβεί το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου και πόσο απαραίτητο είναι ένα τρίτο δάνειο ένα τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα και κυρίως το τρίτο δάνειο θα συνοδευτεί και με νέα μέτρα νέες μεταρρυθμίσεις και αν θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους;
Είναι 10000% βέβαιο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο 30-35% ή εν πάσει περιπτώσει θα χρειαστεί νέο δάνειο που υπό όρους θα μπορούσε να είναι και μικρότερο π.χ. 20 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό όμως ζήτημα είναι θα χρειαστούν νέες μεταρρυθμίσεις;
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο δάνειο άρα νέο μνημόνιο άρα νέα μέτρα.
Είναι δεδομένο.
Πως όμως θα δεχθεί να πάρει νέα μέτρα;
Η Ελλάδα μαζί με το νέο δάνειο θα πάρει και μια λύση για το χρέος, μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει δυστυχώς haircut αλλά μια λύση που ενδέχεται να περιλαμβάνει ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.
Η Γερμανία δεν συμφωνεί μεν αλλά κάποια αντιμετώπιση για το χρέος της Ελλάδος θα υπάρξει.
Η αντιμετώπιση του χρέους – αποφεύγουμε να γράψουμε για λύση, λύση είναι μόνο το haircut – θα είναι το επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό μέτωπο προς τους ψηφοφόρους.
Τι σημαίνει η νέα συμφωνία με όρους πολιτικούς, τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και την ιδεολογία του;
Η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ δεν είναι απλά βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται γεγονός.
Η ενδιάμεση συμφωνία θα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος, θα απομακρύνει τα ανόητα σενάρια περί εκλογών και δημοψηφισμάτων και θα επιτρέψει τον τελικό συμβιβασμό της Ελλάδος τον Ιούνιο –Ιούλιο οπότε και θα κατατεθεί αίτημα για σύναψη νέου δανείου.
Η «απολογία και αναγνώριση» του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να σκίσει το μνημόνιο πέραν από μια ρεαλιστική παραδοχή είναι και μια αναγνώριση της ιδεολογικής υπεροχής της Ευρώπης έναντι της αριστερής ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η φιλελεύθερη άποψη της Ευρώπης είναι ότι ασταθείς οικονομίες πρέπει να εφαρμόζουν θεραπείες σοκ με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όπου απαιτείται ώστε η άρρωστη οικονομία να θεραπευτεί και να επανέλθει στον δρόμο της ομαλότητας, στον ενάρετο δρόμο.
Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι το Podemos που ιδεολογικά πρόσκειται στις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην 4η θέση στις δημοσκοπήσεις…λόγω Ελλάδος.
Οι Ισπανοί πολίτες εμπρός στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος γίνονται πιο συντηρητικοί δεν ρισκάρουν και έτσι εξηγείται η δημοσκοπική πτώση του Podemos.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε – ομολογουμένως ορθά – να ανατρέψει την παρακμιακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έλεγε όχι σε τίποτε, που εμφανιζόταν ως κυβέρνηση των δανειστών και όχι του ελληνικού λαού.
Οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ από 27,81% που έλαβε στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015 έχει υποχωρήσει στο 20% με 22%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 36,5% δηλαδή στα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές 36,34%.
Παρά την ιδεολογική και πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία συνεχίζει να δίνει ψήφο ανοχής και πολιτικό χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιθέτως την ΝΔ που είναι το αντίπαλο δέος το κρατάει καθηλωμένο με διαφορές της τάξης του 14%.
Η πολιτική ανοχή όμως προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να μειώνεται ειδικά όταν αποκαλυφθούν οι παράμετροι του νέου μνημονίου που θα υπογράψει η Ελλάδα.
Το νέο δάνειο συνεπάγεται νέο μνημόνιο που θα αποτελέσει και την ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της φιλελεύθερης Ευρώπης.
Πίσω από την συναισθηματικά και ιδεολογικά ενδιαφέρουσα άποψη ότι αναζητείται έντιμος συμβιβασμός κρύβεται μια ανησυχία μήπως τελικά ο συμβιβασμός δεν είναι έντιμος.
Το καλό σενάριο για την Ελλάδα θα είναι να υπάρξει απλά ένας συμβιβασμός.
Το κακό σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει ανέντιμος συμβιβασμός όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να υπογράψει επαχθείς όρους.
Η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος…
Η ενδιάμεση συμφωνία έρχεται, όπως και το νέο δάνειο 30-35 δισεκ. για την Ελλάδα, η χρεοκοπία φεύγει αλλά το μνημόνιο παραμένει.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδας βίωσε ένα θρίλερ διαπραγμάτευσης με μπλόφες, πραγματικές απειλές για χρεοκοπία, απειλές για Grexit και Plan B που περιλάμβαναν και capital controls.
Οι πολίτες ανησυχούσαν για τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος, για κατάρρευση της χώρας ή για capital controls στις τράπεζες.
Αυτό το θρίλερ διαπραγμάτευσης βαίνει προς το τέλος του, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά προσεχώς τελειώνει με την ενδιάμεση συμφωνία.
Συμφωνία θα υπάρξει αυτό είναι βέβαιο ενώ σίγουρα δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.
Αυτή η δοκιμασία του θρίλερ διαπραγμάτευσης είχε ένα χαμένο ή περίπου χαμένο και σίγουρα όχι νικητή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι γεγονός ότι άλλαξε τον τρόπο διαπραγμάτευσης θεαματικά, η πιστωτική ασφυξία τον νίκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό κόμμα αμφισβήτησης μετατράπηκε σε ένα «αριστερό αστικό κόμμα που θέλει την Ελλάδα στο ευρώ άρα δεν θα ρισκάρει»
Η ομολογία Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα εγκλωβίστηκε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έσκισε τα μνημόνια αποτελεί την απόλυτη απόδειξη ότι η ΕΕ η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ πέτυχε να τιθασεύσει τον επαναστάτη ΣΥΡΙΖΑ.
Η δύναμη του κεφαλαίου αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ισχυρότερη από την δύναμη των ιδεών.
Για τους νοσταλγούς αριστερούς της επανάστασης και άλλων παρωχημένων ιδεών η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι απόδειξη του πως ένα αριστερό κόμμα επανέρχεται στον ενάρετο δρόμο του μνημονίου.
Η Ελλάδα μέσα από αυτή την περιπέτεια, αυτό το θρίλερ διαπραγμάτευσης υπέστη μια μεγάλη ζημία και εκ των πραγμάτων αυτή η ζημία δεν μπορεί να καλυφθεί με ίδια μέσα.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο 30-35 δισεκ. ευρώ και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει το αίτημα για το νέο δάνειο – μνημόνιο θα έχει αποδεχθεί πλήρως το μνημόνιο που κατέκρινε.
Η χρεοκοπία απομακρύνεται αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
Η μεγαλύτερη πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει από την διαπραγμάτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απολαμβάνει πολιτικό χρόνο και ανοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά όταν σταματήσει να διαπραγματεύεται και αρχίσει να κυβερνάει.
Η φθορά της εξουσίας θα είναι αδυσώπητη και καίρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκε στο μνημόνιο και στην διαπραγμάτευση με μια Ευρώπη που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις άπαξ και έχει δανείσει 245 δισεκ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό χρόνο αλλά όταν αρχίσει να κυβερνάει, να τρίβεται με την καθημερινότητα τότε ο πολιτικός χρόνος θα εξαντληθεί και η φθορά θα είναι το νέο στοιχείο, το νέο ποιοτικό στοιχείο του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.
Αναδημοσίευση από το
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου