Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Αργοστόλι και Ιθάκη 1862… Σπάνιες και ιστορικής σημασίας φωτογραφίες!

Αργοστόλι και Ιθάκη 1862…  Σπάνιες και ιστορικής σημασίας φωτογραφίες!

Το ιστορικό φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τη συλλογή του Πρίγκηπα της Ουαλίας και την εποχή που βρέθηκε για 4μηνη εκπαιδευτική περιοδεία στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή, συνοδευόμενος από τον φωτογράφο Francis Bedford, ανάμεσα στην μεγάλη συλλογή εντοπίζονται και δύο φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης συλλεκτικής και ιστορικής αξίας που απαθανατίζουν Αργοστόλι και την Ιθάκη (Βαθύ) το 1862, περίπου πρίν ενάμιση αιώνα όταν τα Επτάνησα ήταν υπό Βρετανική διοίκηση!
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες μαζί με αρκετές ακόμη εκτέθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο «The Queen’s Gallery» του Buckingham Palace, σε μια έκθεση με τίτλο «Cairo to Constantinople».
Cephalonia [Kefalonia, Ionian Islands, Greece]
Αργοστόλι 1862 – (κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση)
Οι φωτογραφίες μάλιστα αποκτούν μεγαλύτερη ιστορική αξία, μιας και τα επόμενα χρόνια ακολουθούν μεγάλης σημασίας ιστορικά γεγονότα:
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (1862) του Πρίγκιπα Πρίγκιπα της Ουαλίας (Edward VII), τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και ήταν υπό  Βρετανική διοίκηση. Το 1863 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη των μεγάλων δυνάμεων σύμφωνα με την οποία η Αγγλία παραιτείται από την προστασία των Ιόνιων νήσων. Ενώ στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα
Λίγα χρόνια αργότερα ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα, με επίκεντρο το Ληξούρι ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά τη χερσόνησο της Παλικής στη δυτική Κεφαλονιά. Σύμφωνα με μεταγενέστερες μετρήσεις, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε στις 4:19 το πρωί της 4 Φεβρουαρίου του 1867.
The yacht at Ithica [Ithaka]
Ιθάκη 1862 – (κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση)
Το Royal Yacht σταμάτησε σε διάφορα ελληνικά νησιά στο δρόμο προς τη Γαλλία απ’ όπου ο πρίγκιπας θα ταξιδέψει διά ξηράς στη Βρετανία. Σταθμός του και η Ιθάκη, το νησί λέγεται ότι είναι η πατρίδα του Οδυσσέα του Ομήρου, ο Πρίγκιπας επισκέφθηκε το Σπήλαιο του Οδυσσέα.
Πηγή: royalcollection.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια :