Και αιφνιδιαστικά, το διαδίκτυο γέμισε με αναφορές σε όσα είχε πει ο έντιμος αριστερός Περικλής Κοροβέσης πριν από 6 χρόνια για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στο σκάνδαλο της Siemens και την εμπλοκή αριστερών. Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε: Πιθανόν ενέργειες της κυβέρνησης για ξεκαθάρισμα. Πιθανόν μαύρη προπαγάνδα. Μπορεί και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Εκτός εαν ο γερμανικός παράγων στην Αθήνα, έχει ταίσει πάλι κόσμο για να γράφει κ να σπιλώνει.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
«ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν πάρει χρήματα από Siemens και δεν αντέδρασαν»
από 20/08/2009
«ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν πάρει χρήματα από Siemens και δεν αντέδρασαν»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης Τζανετάκη, ΚΚΕ και ΣΥΝ είχαν πάρει χρήματα από τη Siemens για ένα διεθνή διαγωνισμό. Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εμπλεκομένων.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά, ο κ. Κοροβέσης δήλωσε πως «η υπόθεση Siemens είναι ένα δομικό σκάνδαλο του μαφιόζικου καπιταλισμού». Στη συνέχεια τόνισε ότι «το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, την περίοδο της οικουμενικής Κυβέρνησης Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα, δεν έχουν αντιδράσει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά».
Ο κ. Κοροβέσης υποστήριξε ότι «προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός διεθνής για τα τηλέφωνα κι όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου, πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη».
Άμεση ήταν η αντίδραση από όλες τις πλευρές. Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα «όσα ανέφερε σήμερα ο Περικλής Κοροβέσης για φημολογούμενη εμπλοκή του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 σε υπόθεση της Siemens, είναι προσωπικές του απόψεις που δεν συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Από τη πλευρά του, ο Λ. Κύρκος αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση θέλοντας να απαξιώσει τη δήλωση του Π. Κοροβέση. «Άργησε πολύ να κατασκευάσει αυτό το βδελυρό παραμύθι», είπε.
Το ΚΚΕ, μέσα από την ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλες» και «συκοφαντικές» τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση, τον οποίο κατηγορεί ότι οδηγείται από «εσωκομματικές έριδες και αντιπαραθέσεις και την γνωστή εμπάθεια του για το ΚΚΕ».
Να ανακαλέσει καλεί τον Περ.Κοροβέση ο ΣΥΝ
«Απαράδεκτη και ακατανόητη», «γεμάτη από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές» χαρακτηρίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, περί εμπλοκής της Αριστεράς στην υπόθεση της Siemens.
Ύστερα από σχετική συνεδρίαση, την Τετάρτη, το όργανο του κόμματος ζήτησε από τον κ. Κοροβέση να ανακαλέσει, «ειδάλλως είναι εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς και πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες απέναντι στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είναι πράγματα, τα οποία δεν έχουν διανοηθεί να ισχυριστούν πολιτικοί μας αντίπαλοι, ακριβώς επειδή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι βουλευτές της Αριστεράς οφείλουν να σέβονται τους αγώνες και τις αγωνίες των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών, που πρώτα απ’ όλα τους χαρακτηρίζει μια ανιδιοτελής στάση ζωής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ερχόμενη Τρίτη, στην τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του βουλευτή.
«Θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα τόσο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, φαντάζομαι και του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει κανείς να σκέφτεται πρώτα και μετά να μιλά», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε πως «τούτη η ώρα, είναι ώρα ευθύνης» και σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να μπει ένα τέλος»
«Το μόνο που εγώ έχω να δηλώσω είναι ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα δικομματικό σκάνδαλο. Ένα δικομματικό σκάνδαλο το οποίο ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου και που έχει να κάνει με την ίδια την φύση του πολιτικού μας συστήματος», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας: «Η Αριστερά βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς και μιζέριας γιατί θέλει να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κοροβέση «πολιτικό ατόπημα διότι σε μια στιγμή που τα δυο μεγάλα κόμματα είναι αντιμέτωπα με συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες για δωροδοκία τους, ο Π. Κοροβέσης απρόκλητα και χωρίς κανένα στοιχείο, τοποθετεί την Αριστερά στην ίδια μοίρα με τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία, το δημόσιο χρήμα και τις κρατικές προμήθειες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο ίδιος κάνει λόγο και για «μείζον ηθικό ατόπημα διότι αναπαράγουν φημολογίες και συκοφαντίες αφήνοντας να αιωρούνται υποψίες επί δικαίων και αδίκων». «Θεωρώ ότι και για τα δυο αυτά θέματα τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα οφείλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», καταλήγει ο κ. Δραγασάκης.
Αγανάκτηση για τις δηλώσεις Κοροβέση
«Άργησε πολύ να κατασκευάσει αυτό το βδελυρό παραμύθι» σημείωσε ο Λεωνίδας Κύρκος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας σήμερα ότι πρόκειται για «ακατανόητα και ακατανόμαστα» τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «προσωπικές» τις απόψεις του βουλευτή του κρατώντας αποστάσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
«Αν δεν πρόκειται για νοσηρότητα, πρόκειται για συγκεκριμένη επιλογή» απάντησε με αγανάκτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, στις δηλώσεις του Π. Κοροβέση για χρηματισμό της Αριστερά το ’89, από την Siemens. Ο κ. Κουβέλης έκανε επίσης λόγο για προσθήκη προβλημάτων στην ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις του με τον ΣΥΝ.
«Αναμασάει συκοφαντίες για τις οποίες έχουμε δώσει εδώ και καιρό και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκάθαρες απαντήσεις», σχολίασε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και συνέχισε: «Μάλλον πρόκειται περί φάρσας, χρήσιμης όμως στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και σε όσους θέλουν να θολώσουν τα νερά στην υπόθεση Siemens».
«Να διαψευστούν οι υπαινιγμοί από την Αριστερά»
Υπό το πρίσμα ότι το «’ηθικό κεφάλαιο’ είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης, επανέρχεται στις δηλώσεις του περί εμπλοκής του ενιαίου ΣΥΝ -το 1989- στην υπόθεση της Siemens, απευθύνοντας «έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς».
Ύστερα από τις αντιδράσεις που πυροδότησαν οι αντίστοιχες χθεσινές του δηλώσεις, στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά, ο κ. Κοροβέσης εκφράζει τη πεποίθηση ότι «η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens(Ελευθεροτυπία 13/7/2009,Γ.Βότσης και άρθρο Κ. Μπέη, Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα».
«Θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα ‘του οίκου μας’», σημείωνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα».
Ο κ. Κοροβέσης αναφέρεται στο δημοσίευμα της 13ης Ιουλίου 2009, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, του αρθρογράφου, Γιώργου Βότση, υπό τον τίτλο: «Ώρα να παρέμβει ο Κάρ. Παπούλιας για τη διαφθορά» http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=62968 Ο συντάκτης διαπιστώνει «βαθύτατη κρίση αξιοπιστίας θεσμών και πολιτικού προσωπικού» και μιλά για «υποκρισία στο σκάνδαλο «Ζίμενς», που επισκιάζει τώρα καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι «οι δραστηριότητες της «Ζίμενς» στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες» και επισημαίνει ως αντίστοιχη κορυφαία το 1990: «Η τότε «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη «Ζίμενς» σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κων. Μητσοτάκης και Χαρ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη «μίζα» σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός κι η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο και εύγλωττο είναι το πολιτικά ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα».
Άλλο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το οποίο επικαλείται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι της 29ης Ιουλίου 2009, με συντάκτη τον Κώστα Μπέη και τίτλο: «In fraudem legis» -η λατινική έκφραση που προσδιορίζει τη νομιμοφανή ενέργεια που επιχειρείται προς καταστρατήγηση των επιταγών του δικαίου, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το άρθρο 25 § 3 του Συντάγματος. Εκεί, γίνεται επίσης αναφορά στην εποχή της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα: «Το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρύξει άγονο έναν εκκρεμή δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, όμως αυτή την κυβερνητική απόφαση από κοινού είχαν ανατρέψει οι κατονομαζόμενοι αρχηγοί των τριών τότε συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού στο μεταξύ είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια δραχμές από την προμηθεύτρια εταιρεία για… τις ανάγκες των κομμάτων τους! Ματαίως περίμενα μια έντονη διάψευση. Η καταγγελία πέρασε σαν ελαφρό χάδι πάνω σε αναίσθητα κέρατα βοδιού. Ομως, σ’ αυτό το σημείο, φίλε αναγνώστη, που με τιμάς με την προσοχή σου και με τον δικό σου προβληματισμό και καημό, οφείλω να σου εξομολογηθώ ότι, για πρώτη φορά στα 34 χρόνια θητείας μου σε τούτη τη φιλόξενη στήλη, δεν άντεξα και αυτολογοκρίθηκα, αναθεωρώντας την άμεση συνέχεια αυτής εδώ της παραγράφου, πάνω από πέντε φορές, καθώς αντίκριζα τα δάκρυα αγαπημένων προσώπων, που αρνούνται να δεχτούν ως αμετάκλητο τον ξεπεσμό, στον οποίο έχει κατρακυλήσει ο κορμός τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και των ενθουσιωδών οπαδών τους, με τα χαζοχαρούμενα σημαιάκια τους και τις άναρθρες κραυγές. Κι αυτά, ενώ η χώρα μας έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξωτερικού δανεισμού, με άδηλο το σκοτεινό μέλλον της».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης στην οποία προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης:
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΗΛΩΣΗ
Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , ενός πολιτικού οργανισμού που, όπως είναι γνωστό, έχει δώσει μάχες κατά του πολιτικού χρήματος και υπέρ της διαφάνειας στη πολιτική ζωή, θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα «του οίκου μας».
Η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens(Ελευθεροτυπία 13/7/2009,Γ.Βότσης και άρθρο Κ. Μπέη, Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα.
Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα.
Θεωρώντας ότι το «ηθικό κεφάλαιο» είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, εξέφρασα δημόσια την απορία γιατί δεν το υπερασπίζεται από τέτοιους δημόσιους υπαινιγμούς.
Η παρέμβαση μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος που «ανήκει» … δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.
Για ό,τι δε με αφορά, διευκρινίζω , ότι μέσα από τη μακρά μου πορεία , παραμένω καταρχήν πολίτης , με πλήρη δικαιώματα , μεταξύ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2007, προέκυψε και η βουλευτική μου ιδιότητα.
19/7/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου