Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! ΜΥΡΙΖΕΙ ¨ΜΠΑΡΟΥΤΙ” ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ…ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!! (ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

eidomeni

Κινητικότητα επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές με σκοπό, όπως λένε, να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.
 
«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

 
Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό, με ένα από αυτά να απευθύνεται στους αστυνομικούς “Μη μας χτυπήσετε”. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 χωρίς να καταγράφεται ένταση προς το παρόν.
 

Πάνω στις γραμμές υπάρχουν περίπου 55 αστυνομικοί οι οποίοι δημιούργησαν δύο γραμμές. Πίσω στέκονται δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ μπροστά αστυνομικοί χωρίς εξοπλισμό που προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση.
 
Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.
Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.
Από χθες επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.
Προηγούμενη ενημέρωση: “Καραβάνια” λαθροπροσφύγων επιστρέφουν στην Ειδομένη μετά τις περίεργες φήμες στο διαδίκτυο!
Στο στόχαστρο της  Αστυνομίας έχουν μπει άτομα που συστήνονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή εθελοντές και τα οποία φέρονται να παίζουν ύποπτα παιχνίδια, παρακινώντας τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά στα Σκόπια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, που έχουν πάει τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Μάλιστα, σε γνωστή ιστοσελίδα αναρχικών υπήρχε κάλεσμα για μαζική διαμαρτυρία και πορεία προσφύγων λαθρομεταναστών και αλληλέγγυων προς τα σύνορα και σήμερα.
Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνολικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τέσσερις από αυτές.
Όπως είναι φυσικό η διαρροή της συγκεκριμένης ψευδούς πληροφορίας  έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των 12.000 περίπου εγκλωβισμένων προσφύγων, οι οποίοι ξεσηκώνονται με την παραμικρή “χαραμάδα” ελπίδας ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Β. Ευρώπη.
Κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικές αρχές -που για περισσότερο από ένα μήνα ενέχουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό- τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες  – ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά-  προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράκτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.
Την ίδια ώρα με «ρυθμό χελώνας» προχωρά η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, με τη μεταφορά όσων προσφύγων και λαθρομεταναστών επιθυμούν τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των γύρων περιοχών.
Προς το παρόν έχουν  εγκαταλείψει τον καταυλισμό με ναυλωμένα πούλμαν περίπου 800 άτομα (8 χθες και 12 σήμερα), παρά την προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων με ανακοινώσεις και φυλλάδια που διανέμουν μέλη των επίσημων ΜΚΟ και της Πολιτείας.
Τις επόμενες ημέρες οι προσπάθειες για τη σταδιακή, ειρηνική αποσυμφόρηση της Ειδομένης θα εντατικοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δομών (προσωρινών κέντρων φιλοξενίας) για τη διαμονή 5 με 6 χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :