Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πώς θα είναι ο Αντίχριστος; - Αποφεύγοντας την Απάτη



      Όταν ήμουν στο Λύκειο, εργαζόμουν για ένα διάστημα σε ένα τυπογραφείο. Ο διευθυντής εκεί, αρέσκονταν ιδιαίτερα να διηγείται ένα ανέκδοτο για τον μεγαλύτερο παραχαράκτη του κόσμου. Υποτίθεται πως αυτός ο πλαστογράφος, είχε φτιάξει το τέλειο αντίγραφο ενός χαρτονομίσματος “9 ευρώ!” εκτός από το γεγονός πως ήταν γύρω στο ένα εκατοστό πιο μακρύ. Ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου, “έλιωνε” στα γέλια κάθε φορά που έλεγε την ιστορία, κι έτσι μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση.

Κάθε φορά που εμφανίζεται το θέμα του αντίχριστου, θυμάμαι αυτ ό το ανέκδοτο γιατί ο αντίχριστος είναι ο μεγάλος παραχαράκτης.



Υπάρχει μόνο ένας πλαστογράφος με αρκετές δεξιότητες και εμπειρία που μπορεί να πετύχει την ύψιστη πλάνη. Φυσικά, αναφέρομαι στο διάβολο, το μέγιστο πλαστογράφο που όχι μόνο επινόησε την παραποίηση και την απάτη αλλά και την έχει τελειοποιήσει κατά την πάροδο χιλιάδων ετών. Ο αντίχριστος θα είναι το ύψιστο κατόρθωμα εξαπάτησης του διαβόλου, το αριστοτέχνημα του. Αυτός ο εξαπατητής, θα είναι ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ, τόσο ικανός, που στην πραγματικότητα θα “εξαπατήσει, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Μάρκον 13:22).

Για αυτό προβληματίζομαι με την ύπαρξη τόσων πολλών πορτρέτων του αντίχριστου. Συνήθως έχουν την τάση να δίνουν έμφαση στο πρώτο συνθετικό ‘αντί’ ως αυτό που εξοβελίζει το δεύτερο συνθετικό ‘Χριστός’. Πολλά δημοφιλή πορτραίτα του αντίχριστου τον απεικονίζουν ως μοχθηρό και κακό. Για παράδειγμα ο Νικολάϊ Καρπάθια, ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει τον αντίχριστο, στη σειρά βιβλίων και βίντεο ‘Left Behind’ είναι ένας πολιτικός από τη Ρουμανία που συνωμοτεί και δολοφονεί, και π ου μιλάει με τέτοια προφορά που τον συσχετίζουμε με τον κόμη Δράκουλα. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι και η συνήθη εικόνα που έχουμε για τον αντίχριστο. Η αλήθεια όμως είναι, όπως θα εξετάσουμε παρακάτω, ότι θα είναι ευαίσθητος και ελκυστικός ώστε να τον μπερδέψουμε εσφαλμένα με τον ίδιο το Χριστό.

Άγγελος Φωτός

Όμως, αυτός είναι ο κύριος στόχος του αντίχριστου. Δεν αποτελεί απλά τον πολέμιο του Χριστού, αλλά ένα σφετεριστή, ένα απατεώνα, ένα διεκδικητή του θρόνου, κάποιον που επιθυμεί αυτά που έχει ο Χριστός και αυτό που είναι ο Χριστός. Αυτό που κυρίως αποζητά είναι η λατρεία. Για να την λάβει πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το κάλπικο, πρέπει να μοιάζει με το γνήσιο.

Φυσικά, άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης, έχουν και διαφορετικές ιδέες όσον αφορά με το πώς μπορεί να μοιάζει εξωτερικά ο Ιησούς, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η Αγία Γραφή, παρολαυτά, μας προειδοποιεί πως “...ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός” (Β' Κορινθίους 11:14) . Η έκφραση ‘άγγελος φωτός’, ακούγεται ως η κατάλληλη για να παραπλανήσει. Εντυπωσιακή μεν , ασαφής δε.


Απευθύνεται στους μεγαλύτερους πόθους μας .

Η Βίβλος δεν μας παρέχει κάποια πληροφορία για το πως θα μοιάζει εμφανισιακά ο αντίχριστος, αλλά μας πληροφορεί για το ποιες θα είναι οι πράξεις του, και αυτό επειδή γνωρίζουμε τη φύση των λόγων και των πράξεων του Χριστού.

Έτσι λοιπόν είναι ασφαλές να λέμε ότι ο αντίχριστος θα μιλήσει με όμορφα και παρηγορητικά λόγια. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα μιλήσει για αγάπη, ειρήνη, δικαιοσύνη και οικουμενική αδελφοσύνη, καθότι αυτά τα ιδανικά ποθούμε. Στην πραγματικότητα θα αγγίξει τα ενδόμυχα του ψυχισμού μας, τα ιδανικά και τις προσδοκίες μας που θα κάνει τα ψέμματα του ακαταμάχητα.

Η αρχική επιθυμία του Εωσφόρου (του Διαβόλου), η οποία τον οδήγησε και στην απομάκρυνσή του από τον ουρανό, ήταν να γίνει “...όμοιος με τον Ύψιστο”(Ησαϊας 14:14), να γίνει σαν τον ίδιο το Θεό, και τότε χρησιμοποίησε την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε και με την Εύα. Της είπε πως αν έτρωγε από τον καρπό του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού, θα ‘άνοιγαν’ τα μάτια της και θα γινόταν σαν το Θεό (Γέννεση 3:5). Φυσικά το να είναι κανείς σαν το Θεό, ακούγεται σαν κάτι πολύ καλό. Αλλά ο μεγάλος εξαπατητής, συχνά περιτυλίγει τους πειρασμούς του με φαινομενική καλοσύνη.

Κάτι ανάλογο περιγράφεται στην ταινία Λούθηρος (παραγωγής 2003), στην οποία ένας ιδεαλιστής νέος ονομαζόμενος Αλεάντρο έρχεται στη Ρώμη. Στο Βατικανό, ένας καρδινάλιος τον ρωτά: “τι είναι αυτό που ζητάς περισσότερο;”. O A λεάντρο του απαντά: “να υπηρετήσω το Θεό με όλη μου την καρδιά”. Τότε ο καρδινάλιος τον προειδοποιεί: “Λοιπόν, αυτός είναι ο τομέας στον οποίο θα πειραστείς”. Καθώς η ταινία εξελίσσεται, βλέπουμε το πως η επιθυμία του Αλεάντρο τον οδηγεί να προβεί σε πρακτικές προδοσίας, απαγωγής και φόνου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο διάβολος εργάζεται, μας προσφέρει το “καλύτερο” για να μας οδηγήσει στο χειρότερο.

Στην έρημο, ο διάβολος πρόσφερε καλά πράγματα στον Ιησού. Είπε πως:


θα του έδινε ψωμί, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή,


θα του έδινε την ευκαιρία να διακηρύξει την πληρότητα των υποσχέσεων του Θεού για αγγελική προστασία,


θα του έδινε κυριότητα επάνω σε όλα τα βασίλεια της γης.

Από μόνα τους, όλα αυτά τα πράγματα είναι καλά. Κάποια από αυτά, αποτελούν ακόμη και μέρος της αποστολής και του σκοπού που ο Χριστός ήρθε για να επιτελέσει. Το κακό όμως εναποτίθεται στο τι είναι αυτό που ζητά ο διάβολος ώστε αυτά τα πράγματα να επιτευχθούν. Χρησιμοποιεί την ίδια τακτική και με εμάς: “απλά, κάνε αυτή τη μικρή παραχώρηση - συμβιβασμό ως αντάλλαγμα , και κατ’ επέκταση όλα αυτά τα καλά πράγματα μπορούν να γίνουν δικά σου”. Αυτό είναι ένα κόλπο γνωστό σε κάθε τσαρλατάνο και απατεώνα.

Ο διάβολος είναι ο πατέρας όλων των τσαρλατάνων, ο αρχικός απατεώνας. Έτσι λοιπόν και ο αντίχριστος, θα ξέρει να πει τα πιο όμορφα λόγια, να πατήσει τα κατάλληλα συναισθηματικά μας κουμπιά, να μας κάνει να νιώσουμε ότι η κάθε του πρόθεση είναι καθαρά φιλάνθρωπη, και πως αν τον ακολουθήσουμε, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μονάχα την ευτυχία μας. Θα υπάρχει αρκετή αλήθεια στα λόγια του ώστε να κάνει αξιόπιστα τα ψέματά του, αρκετή - θα μπορούσαμε να πούμε - ζάχαρη για να επικαλύψει το δηλητήριο. Όμως δε θα είναι παρά μονάχα ψέματα. Ο Ιησούς είπε γι αυτόν: “Όταν μιλάει το ψέμα, μιλάει από τα δικά του, επειδή είναι ψεύτης, και πατέρας τού ίδιου του ψεύδους” ( I ωάννην 8:44).


Σημεία και Τέρατα

Όμως τα λόγια μόνο δεν είναι αρκετά. Η Αγία Γραφή μας ενημερώνει ότι ο αντίχριστος θα αποσπάση την προσοχή μας με “σημεία και τέρατα” (Μάρκον 13:22). H Αποκάλυψη στο κεφάλαιο 13 απεικονίζει με σαφήνεια ένα τέτοιο ψευδοπροφήτη που πραγματοποιεί θαύματα, ο οποίος έχει χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του Χριστού (κέρατα αρνίου), αλλά “μιλούσε σαν δράκοντας”, χαρακτηρισμός που υποδεικνύει το Σατανά (Αποκάλυψη 13:11, 12:9). Για να αποκρύψει τα ψέματά του, “...έκανε μεγάλα σημεία, ώστε έκανε να κατεβαίνει και φωτιά από τον ουρανό στη γη μπροστά στους ανθρώπους. Και πλανούσε αυτούς που κατοικούσαν επάνω στη γη, εξαιτίας των σημείων που του δόθηκαν να κάνει μπροστά στο θηρίο...” (Αποκάλυψη 13:13, 14).

Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που ο διάβολος δεν θα μπορέσει να αντιγράψει, και ένα από αυτά είναι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού που θα γίνει μέσα σε λαμπρότητα και δόξα.

Η Αποκάλυψη περιγράφει την επιστροφή του Χριστού με τον εξής τρόπο: “Προσέξτε, έρχεται μαζί με τα σύννεφα, και θα τον δει κάθε μάτι” (Αποκάλυψη 1:7). Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη επάνω στον πλανήτη θα δει τον Ιησού όταν Αυτός επιστρέψει. Ο Ιησούς μας προειδοποίησε λέγοντας: “Αν, λοιπόν σας πουν: Να! είναι στην έρημο, να μη βγείτε: Να! στα εσωτερικά δωμάτια, να μη πιστέψετε. Επειδή, όπως η αστραπή βγαίνει από την ανατολή, και φαίνεται μέχρι τη δύση, έτσι θα είναι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου”(Ματθαίος 24:26, 27). Αυτό το χωρίο μας φανερώνει ότι ο αντίχριστος θα προσπαθήσει να αντιγράψει την επιστροφή του Χριστού με το να εμφανιστεί σε διαφορετικά μέρη της γης, (ίσως χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κάνει την “εμφάνισή” του παγκόσμια ). Η επιστροφή όμως του Χριστού θα προκαλέσει την παγκόσμια προσοχή. Ο Χριστός θα εμφανιστεί στον ουρανό, και θα είναι ορατός από την μία άκρη της γης έως την άλλη.

Ο απόστολος Παύλος μας έδωσε μια ακόμη σημαντική περιγραφή της Δεύτερης Παρουσίας του Χριστού. Έγραψε: “Δεδομένου ότι, ο ίδιος ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλλου, και με σάλπιγγα Θεού...”(Α' Θεσσαλονικέων 4:16). Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, για να είναι αντιληπτή σε όλο τον κόσμο η Δεύτερη Έλευση του Χριστού, θα είναι ηχηρή . Θα ακούσουμε τον δυνατό της ήχο!

Με άλλα λόγια, όταν ο Χριστός επιστρέψει, θα το αντιληφθούμε όλοι.


Αποφεύγοντας την Απάτη

Πως μπορούμε τελικά να αποφύγουμε την απάτη του αντίχριστου όταν αυτός εμφανιστεί;

Οι τραπεζίτες, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της παραχάραξης, γνωρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουν πλαστά χαρτονομίσματα είναι να είναι εντελώς εξοικειωμένοι με τα αυθεντικά. Έτσι λοιπόν οι τραπεζικοί ταμίες, δεν σπαταλούν το χρόνο τους εξετάζοντας εξονυχιστικά τα πλαστά χαρτονομίσματα. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στο να εξοικειωθούν με τα αληθινά.

Η ίδια μέθοδος θα ισχύσει και στη δική μας περίπτωση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε όλα όσα μας λέει Αγία η Γραφή σχετικά με την αυθεντική Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, γιατί μόνο μέσα από τη δική της μαρτυρία θα κατανοήσουμε την αλήθεια αρκετά καθαρά ώστε να ξεχωρίσουμε την ψεύτικη Δευτέρα Παρουσία του αντίχριστου. Όταν καταλάβουμε ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει επάνω στα σύννεφα του ουρανού, με δύναμη και δόξα, και με ένα δυνατό ήχο που θα μοιάζει με σάλπιγγα, τότε θα μπορέσουμε εύκολα να αναγνωρίσουμε ένα απατεώνα που παρουσιάζεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, μασκαρεμένος σαν το Χριστό.

Ενώ είναι σημαντικό να ξέρουμε το πως θα μοιάζει ο αντίχριστος και το τι θα λέει, είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τον πραγματικό Χριστό. Ο Ιησούς μας διαβεβαιώνει: “Όπως σας είπα, τα δικά μου πρόβατα ακούν τη φωνή μου, και εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν. Και εγώ δίνω σ’ αυτά αιώνια ζωή, και δεν θα χαθούν στον αιώνα, και κανένας δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου.” (Ιωάννην 10:27, 28). Αυτοί οι οποίοι ξέρουν τον αληθινό Ιησού, δεν χρειάζεται να φοβούνται το ψεύτικο. Γιατί ήδη γνωρίζουν το αυθεντικό. Μιλούν σ’ Αυτόν και Τον ακούν καθημερινά. Ξέρουν τη φωνή Του, και κανένας, ούτε ο αντίχριστος, ούτε κάποιος άλλος δεν μπορεί να τους αποσπάσει από τα δικά Του χέρια.

Αν γνωρίζουμε τι λέει η Βίβλος για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, και αν γνωρίζουμε προσωπικά το Χριστό, τότε δε χρειάζεται να φοβόμαστε μήπως και πλανηθούμε από τον αντίχριστο, όταν αυτός παρουσιαστεί.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :