Κυριακή 28 Απριλίου 2013

3,7 δις έκαναν φτερά




Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, συνολικές καταθέσεις 3,7 δις μεταφέρθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα στην δημοσιότητα μέσω ανακοίνωσης.
Από τα 67,4 δις που υπήρχαν στο τραπεζικό σύστημα  στα τέλη Φεβρουαρίου, απέμειναν τα 63,7 δις στο τέλος του μήνα Μαρτίου.Καταθέτες από χώρες εκτός της Ε.Ε. απέσυραν ποσό ύψους 1.9 δις ευρώ, ενώ στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που απέσυραν καταθέτες από χώρες μέλη της Ε.Ε. Επίσης ποσό της τάξης του 1,3 δις ευρώ, απέσυραν Κύπριοι καταθέτες.

Εν τω μεταξύ, η μείωση Κύπριων καταθετών υπολογίζεται στο 5,1% ετήσια μείωση ενώ στο 42,1% και 10,9%για καταθέτες από την Ε.Ε και εκτός Ε.Ε αντίστοιχα. Εύλογα ερωτήματα λοιπόν γεννιούνται για το πώς τόσα χρήματα έκαναν φτερά από τις κυπριακές τράπεζες, πριν ακόμα ανακοινωθεί το κούρεμα καταθέσεων.Πώς είναι δυνατό να έχουν αποσυρθεί τόσα χρήματα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αν κάποιος δεν προχώρησε σε εκ των έσω ενημέρωση; 

Θα ήταν πρέπον η κυβέρνηση επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν κάποιο πρόσωπο εντός της προχώρησε σε επιλεκτική διάδοση πληροφοριών θα πρέπει να τον απομακρύνουν από το αξίωμα που κατέχει και να τιμωρηθεί παραδειγματικά εφόσον έχει καταχραστεί την εξουσία που του παρέχει η θέση και το αξίωμα του. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση για λόγους ηθικής και διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :