Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΣΟΚ! Σπέρμα, αίμα, ναρκωτικά, κακοποίηση και ψυχικές διαταραχές δείχνει έρευνα στους τσιγγάνους

Tsigganoi_13

Ενδογαμίες, αιμομιξίες, ναρκωτικά, εγκληματικότητα, ψυχικές διαταραχές διαπιστώνει μελέτη
Σε πλήρη καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού των τσιγγάνων, των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και όσων δημιουργούν στις οργανωμένες κοινωνίες, μαζί με όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου ζητήματος, προβαίνει για πρώτη φορά αναλυτικά, ανά περιοχή, μελέτη που συντάχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
όπως διαβάζουμε στο tharrosnews.gr, σκοπός είναι η δημιουργία πενταετούς Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που συνεδριάζει στην Τρίπολη. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πιο στοχευόμενη παρέμβαση, είτε ανά οικισμό είτε ανά Δήμο -και Δημοτική Ενότητα- στα όρια του οποίου διαβιούν τσιγγάνοι.
Ωστόσο, η μελέτη περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τρόπο που ζουν, με συμπεράσματα από στοιχεία της Αστυνομίας, όπως, για παράδειγμα, ότι ευθύνονται για το 80% των κλοπών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν έντονα προβλήματα κακοποίησης και ξυλοδαρμού γυναικών και παιδιών στους καταυλισμούς.
Παράλληλα, διαπιστώνονται αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας και έντονη παραβατική συμπεριφορά.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω επισκέψεων στους χώρους διαμονής των τσιγγάνων από εκπαιδευμένους ερευνητές. Επίσης, συμμετείχαν τα κατά τόπους Τμήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και οι κατά τόπους υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των ΟΤΑ με συμβουλευτικό ρόλο.
Στη συνέχεια τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατέληξαν στο Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αύξηση κλοπών και ναρκωτικών
Στους προβληματισμούς γιατί οι δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν:
-ελλείψεις στοιχειωδών έργων υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης) καθιστούν τους τόπους διαμονής (το πλείστον καταυλισμούς) χώρους ακατάλληλους για τη διαβίωση των ανθρώπων και εστίες πιθανής μόλυνσης για τις γύρω περιοχές και επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια
-περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από το κάψιμο των καλωδίων στον καταυλισμό και την ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών
-αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας, εστιασμένα στις κλοπές, σωματικές βλάβες, μεμονωμένα περιστατικά πορνείας και επαιτείας ανηλίκων εξαιτίας της ανέχειας.Χαρακτηριστικά στη μελέτη αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μεγάλο ποσοστό εγκληματικότητας (80% των κλοπών) αποδίδεται σε τσιγγάνους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.Η εγκληματικότητα εμφανίζεται αναλογικά σε όλους τους καταυλισμούς και η διαβίωση με κατοίκους που δεν είναι τσιγγάνοι παρουσιάζει συχνά προβλήματα.
Κύρια αιτία της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η ανεργία, δεδομένου ότι τα παραδοσιακά επαγγέλματα των τσιγγάνων φθίνουν, ενώ η φθηνή προσφορά εργασίας από τους αλλοδαπούς έχει μειώσει το ποσοστό των τσιγγάνων που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.Πολλοί τσιγγάνοι ασχολούνται με εμπόριο μετάλλων. Δεν υπάρχει οργανωμένη επαιτεία και πορνεία. Συχνά είναι τα φαινόμενα κλοπής ρεύματος από το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ρεύμα, εκτός των άλλων, το χρησιμοποιούν ως προστασία από τα ποντίκια.
Ενδογαμία, αιμομιξία και αδήλωτοι γάμοι
Σύμφωνα πάλι με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, το 10% περίπου του πληθυσμού δε διαθέτει ταυτότητα, δεν έχει εκπληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις και δε δηλώνει αλλαγές της αστικής του κατάστασης. Ειδικά, αποφεύγουν να δηλώσουν τους γάμους, με σκοπό να εισπράττουν τα προνοιακά επιδόματα για τις ανύπαντρες μητέρες. Πολλές μεγάλες οικογένειες τσιγγάνων επιλέγουν την ενδογαμία – αιμομιξία, εξαιτίας της εχθρότητας με άλλες ομάδες.
Το 90% των τσιγγάνων είναι αναλφάβητοι, ωστόσο, όταν υπογράφουν κατά τις συναλλαγές τους με την Αστυνομία, θεωρούνται εγγράμματοι. Τα περισσότερα παιδιά δε φοιτούν στο σχολείο.Η έντονη ενδοοικογενειακή βία αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των καταυλισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :