Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τρικυμία εν κρανίω Σόιμπλε: “Και να είχαμε σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας, δεν θα σας το λέγαμε!- Όσο για τις αποζημιώσεις… Ξεχάστε τες!!”

5599

Η Γερμανία δεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έσπευσε να προσθέσει πως ακόμη κι αν κάτι τέτοιο υπήρχε, δεν θα το έλεγε δημόσια.
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν διέψευσε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Zeit σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει σχέδιο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, και αν επεξεργαζόμασταν τέτοια – επειδή τα στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν σχεδόν τα πάντα υπόψη – τότε ασφαλώς δεν θα συζητούσαμε γι’ αυτά. Δεν έχει νόημα να γίνονται εικασίες γι’ αυτό».
Παράλληλα, έβαλε (ξανά) “πάγο” στην Ελλάδα για κούρεμα του χρέους, λέγοντας ότι η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα συζήτησης σήμερα. Ίσως είναι σε 10 χρόνια αλλά όχι σήμερα. Σήμερα, είπε, «το θέμα για την Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε κάποιο σημείο».
Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε σύμφωνα με το AΠΕ- ΜΠΕ,«εντελώς εξωπραγματικές» τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας. «Αυτό έχει αποφασισθεί τόσες φορές από τα διεθνή δικαστήρια, ώστε η αναβίωση της συζήτησης αυτής μπορεί μόνο να δημιουργεί εντελώς εξωπραγματικές ελπίδες στους Έλληνες», δήλωσε.
Όσο για το αν προτίθεται να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα τον δει «σίγουρα» την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας (σ.σ.: στις 24 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup).
«Θα έχει πολλές συναντήσεις, το ίδιο και εγώ, αλλά ίσως να συναντηθούμε. Αν συναντηθούμε, ασφαλώς θα συζητήσουμε. Ασφαλώς, κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :