Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των ΗΠΑ…πέρασε από τη Βουλή χωρίς απαρτία το ν/σ για φυλακές και Ξηρό!


xiros-sav-apo-708

Το νομοσχέδιο για τις φυλακές Τύπου Γ και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού πέρασε στο σύνολό του από τη Βουλή.Παράλληλα στην Ολομέλεια υπήρξε μεγάλη ένταση και αντεγκλήσεις για την απαρτία και τους χειρισμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τρίτου Τύπου έκανε… άγριο «τρολάρισμα» προς την Πρόεδρο της Βουλής.
Πριν από μία εβδομάδα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια με το αιτιολογικό ότι στην αίθουσα δεν υπήρχαν 75 άτομα ώστε να υπάρχει απαρτία, σύμφωνα με σχετικό άρθρο.
Σήμερα μία εβδομάδα αργότερα η Βουλή βρήκε μπροστά της εκείνη την απόφαση καθώς κατά την προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 56 βουλευτές, όπως διαβάσαμε σε άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.

«Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το προηγούμενο της απόφασης της Προέδρου της Βουλής είναι προφανές ότι η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει αν δεν υπάρξουν στην αίθουσα 75 βουλευτές. Φαντάζομαι ότι και η Πρόεδρος στη Ρώμη που είναι θα είναι σφόδρα ενοχλημένη. Ζητώ να διακοπεί η ψηφοφορία μέχρι να διαπιστωθεί η απαρτία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησε και το Ποτάμι με τον Χάρη Θεοχάρη να τονίζει πως ο Κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμόζεται όπως βολεύει την κυβέρνηση και να ζητά διακοπή της συνεδρίασης.
«Σας παρακαλώ να διαπιστώσετε που μας οδηγούν οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Προέδρου. Οι 57 που διαπίστωσε προχθές ότι δεν είναι απαρτία είναι σήμερα πολύ λιγότεροι. Πρέπει να αποφασίσετε ως Προεδρείο ότι θα λειτουργείτε ενιαία για να μην οδηγούμαστε σε ευτελισμό των διαδικασιών. Εγώ δεν θέτω θέμα αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε από την πλευρά του και ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ.
Η θέση της αντιπολίτευσης προκάλεσε αναστάτωση τόσο στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Προεδρείο της Βουλής με τον προεδρεύοντα πάντως Γιάννη Μπαλάφα να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική ψηφοφορία, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία πως προσπαθεί εσκεμμένα να παρεμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο.
Παρά το ότι στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 56 βουλευτές ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας έκρινε ότι υπάρχει απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου προκαλώντας έτσι νέα αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Τώρα που σας έφυγε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αυτό που έγινε σήμερα θα είναι προηγούμενο εδώ και στο εξής για το πώς η Βουλή θα λαμβάνει αποφάσεις. Φτηνές δικαιολογίες της Προέδρου οι οποίες θα μετακυλίουν την ευθύνη της αδικαιολόγητης καθυστέρησής της στις πλάτες των βουλευτών δεν θα γίνουν δεκτές εφ’ εξής. Η Βουλή έχει κανόνες και παραδόσεις. Η απαρτία διαπιστώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του Προεδρείου. Να γίνει μάθημα στο Προεδρείο αυτό που έγινε σήμερα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :