Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ: ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ!


Het-Arresthuis-prison
Κάποτε στα κελιά τους φυλακίστηκαν άνθρωποι για να τιμωρηθούν. Σήμερα, κάποιοι ψάχνουν τρόπο να αποδράσουν από την ρουτίνα(ίσως και από την χώρα).
Het Arresthuis, Roermond
Ολοκαίνουργια άφιξη στην Ολλανδία. Τα 105 κελιά του έχουν μετατραπεί σε 40 design δωμάτια. Το εντυπωσιακό είναι πως σταμάτησε να λειτουργεί ως φυλακή μόλις το 2007, από το 1893. Σήμερα τα δωμάτια του ξενοδοχείου δεν φέρουν ονόματα αριθμών αλλά τίτλους όπως «Ο Υπεύθυνος», «Ο Φύλακας», «Ο Δικηγόρος», «Ο Δικαστής» κ.λπ.
hetarresthuis
Lloyd Hotel, Άμστερνταμ
Από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1963 ήταν μια από τις πλέον αυστηρές φυλακές της Ολλανδίας. Σήμερα ποτελεί σήμερα ένα υπερλούξ ξενοδοχείο 117 design δωματίων με έπιπλα από τους μεγαλύτους οίκους και σχεδιαστές (Claudy Jongstra, Hella Jongerius, De Bazel, Marcel Wanders, Richard Hutten). Μας άρεσαν αυτά των τριών αστεριών με τα γαλλικά παράθυρα και των τεσσάρων με τα κλασικά έπιπλα των 20's από τον αρχιτέκτονα De Bazel.
Lloyd-hotel
The Thief, Όσλο
Η συνοικία Tjuvholmen στο λιμάνι μόλις απέκτησε έναν νέο κάτοικο: το 9 ορόφων art hotel. Στην πρώην κακόφημη γειτονιά στεγάζοταν μια από τις φυλακές της πόλης, όπου κρατούνταν οι παράνομοι. Σήμερα ξένοι και Νορβηγοί designers όπως οι  Antonio Citterio, Bruno Rainaldi, Tom Dixon, Anne Haavind και StokkeAustad βρίσκονται πίσω από τα έπιπλα και τη διακόσμηση ενώ η Sune Nordgren σε συνεργασία με το γειτονικό Μουσείο Astrup Fearnley επέλεξε έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως οι Andy Warhol, Fiona Banner και Richard Prince. Τα 119 δωμάτια χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες με κορυφαία όλων την The Oslo Suite των 160 τετραγωνικών μέτρων: έχει πάρει το όνομά της από το έργο τέχνης “The Oslo Suite” του καλλιτέχνη της pop art Sir Peter Blake. 
the-thief
Four Season Ultanahmet, Κωνσταντινούπολη
Εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που παλιότερα έχει λειτουργήσει και αυτό ως φυλακή. Εκεί κατέληγαν κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα τους ο διάσημος Τούρκος ποιητής και κομμουνιστής Nazim Hikmet. Από το 1996 ωστόσο λειτουργεί ως ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Πόλης.  Εσωτερικά, άριστα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, σκαλιστά ταβάνια, πολύτιμες αντίκες από το ένδοξο παρελθόν και μια σπάνια συλλογή από χαλιά και καναπέδες που άνηκαν σε σουλτάνους. Τα παράθυρα του καδράρουν τις οθωμανικές στέγες. Η αυλή της πρώην φυλακής έχει μετατραπεί στο σικ εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου και τελείται και η τελετουργία του απογευματινού τσαγιού.
four-season
Malmaison Hotel, Οξφόρδη
Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει πολλά για να κρύψουν το παρελθόν του, το αντίθετο μάλιστα. Στα δωμάτια του μπορεί να συναντήσει κανείς τοίχους με γυμνά τούβλα, βαριές σιδερένιες πόρτες, ακόμα και τμήματα από τα σίδερα των κελιών. Ταυτόχρονα, ο φωτισμός στους περισσότερους χώρους είναι χαμηλός, όπως ήταν και στο σκοτεινό παρελθόν του. Σε όλα τα υπόλοιπα φανταστείτε πλούσια υφάσματα, έπιπλα, αντίκες και όλες τις σύχρονες ανέσεις. malmaison

Δεν υπάρχουν σχόλια :