Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΟΠΑΠ, καθαρά κέρδη 505,5 εκ. ευρώ το 2012 ενώ επωλήθη το 33% έναντι 652 εκ. ευρώ



Ας δούμε ποια είναι τα κέρδη του ΟΠΑΠ:

Στα 505,5 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. το 2012, σημειώνοντας πτώση περίπου 6% συγκριτικά με το 2011 όταν και τα καθαρά κέρδη του οργανισμού ξεπέρασαν τα 537 εκατομμύρια ευρώ.

Η πτώση στα κέρδη οφείλεται - σε μεγάλο ποσοστό - στην πτώση των πωλήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια 971 εκατομμύρια ευρώ το 2012, έναντι 4,3 δισεκατομμυρίων το 2011, σημειώνοντας πτώση κατά 8,9%.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αυτά άγγιξαν τα 674 εκατομμύρια ευρώ έναντι 734 εκατομμυρίων το 2011.

Η EmmaDelta Ltd πρόκειται να είναι -μετά το πέρας και των απαραίτητων διαδικασιών- ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, έχοντας και το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc και συμμετέχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργος Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος.

Η νέα προσφορά της Emma Delta ανήλθε τελικώς στα επίπεδα των 652 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 30 εκατ. σε σχέση με την αρχική, η οποία ήταν στα 622 εκατ. Η βελτιωμένη προσφορά είναι λίγο πάνω από την αποτίμηση των 650 εκατ. στην οποία είχε καταλήξει ο οίκος Duff & Phelps, ο οποίος αποτέλεσε τον ανεξάρτητο εκτιμητή του ΤΑΙΠΕΔ. Η αποτίμηση αυτή ουσιαστικά αποτελούσε το κατώτερο αποδεκτό «όριο» που είχε τεθεί από την πλευρά του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά της Emma Delta επέμενε ότι το αρχικό τίμημά της ήταν δίκαιο και οι διαπραγματεύσεις ήταν αρκετά σκληρές. Σημειωτέον πως στα ταμεία του Δημοσίου θα εισρεύσουν επιπλέον περίπου 60 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που αντιστοιχεί στο 33% του ΟΠΑΠ για την οικονομική χρήση του 2012.

Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι το συνολικό τίμημα των 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. η προσφορά της Emma Delta και το μέρισμα των 60 εκατ.) αντιστοιχεί σε 18,6 φορές του μεριδίου του Δημοσίου στα εκτιμώμενα κέρδη του ΟΠΑΠ για την τρέχουσα χρήση, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα λόγω της φορολόγησης με 30% των μεικτών κερδών. Επίσης, τονίζεται ότι, εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ήμισυ όσων εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Τα σχόλια δικά σας κατά πόσο συμφέρουσα ήταν η πώληση

Δεν υπάρχουν σχόλια :